Nyhed, tilføjet 13. apr. 2021

Indsats skal hjælpe familier med psykisk sygdom

Nyborg Kommune indgår i 2021 og 2022 i et samarbejde med ”Nationalt kompetencecenter for børn og unge i familier med psykisk sygdom” (Kombu) for at styrke vores indsats til børn og unge, der lever i familier, der er ramt af psykisk sygdom. Det er Psykiatrifonden, der driver Kombu.

Indsatsen kommer til at bestå af en opkvalificering af kommunens allerede eksisterende arbejde med tidlig opsporing og med at hjælpe disse familier med den rette hjælp - og gerne inden, børnene viser tegn på mistrivsel, for vi ved, at det at være barn i en familie, hvor psykisk sygdom fylder, påvirker børnene. 

Vi ved, at den uforudsigelighed og de uindfriede behov, som en stor del af disse børn oplever i deres dagligdag, er en alvorlig risikofaktor for deres følelsesmæssige, kognitive og sociale udvikling. 

- Psykiske problemer og sygdom er ikke altid synlige for andre, og det er fortsat forbundet med tabu at tale om. Det vil vi gerne være med til at lave om på, siger Anja Kongsdal, formand for Social- og Familieudvalget.

Derfor bliver alle medarbejdere på dagtilbuds- og skoleområdet involveret i indsatsen gennem et e-learningsforløb, så de får viden omkring emnet. Der uddannes derudover 20 faglige fyrtårne, som få en ekstra viden til at kunne opspore, gå i dialog med forældre og børn og iværksætte lokale indsatser i skolen.

Derudover laves der samtalegruppe til børn. Gennem samtalegrupperne mødes børn med andre børn fra familier, hvor mor og/eller far har en psykisk sygdom. Jane Grann Stephenson, leder af Familietilbuddet udtaler: - I samtalegrupper hjælper og inspirerer børnene blandt andet hinanden, fordi de alle kender til de følelser og bekymringer, der knytter sig til at have forældre med en psykisk sygdom.

Formålet med samtalegrupperne er at mindske stigmatisering, ensomhed og risikoen for at udvikle psykosociale problemer senere i livet.

Der er i forvejen i Nyborg Kommune på hele børne- og ungeområdet et stærkt fokus på tidlig indsats, tæt samarbejde med forældre, børn og unge og udvikling af nye gruppebaserede indsatser i bl.a. Nyborgmodellen, som vi vil bygge videre på i den nye indsats. 

For yderligere oplysninger, kontakt

Jane Grann Stephenson, leder af Familietilbuddet, tlf. 5114 6522

Peder Bonde, konsulent, tlf. 6333 7923.

Malou Laursen, Senior projektleder ved Psykiatrifonden, tlf. 2184 4871.